• 12 ΟΚΤ 16
  • 0

  Συχνές ερωτήσεις για τον καρκίνο του μαστού

  Συντάκτης: Παύλος Γρηγοριάδης, Γενικός Χειρουργός

  Το χειρουργικό κέντρο Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια του για την καλύτερη ενημέρωση των γυναικών παραθέτει και απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν τον καρκίνο του μαστού.

  1. Ένα ογκίδιο του μαστού είναι πάντα καρκίνος;

  Ευτυχώς όχι. Συνήθως δεν είναι καρκίνος. Μπορεί να είναι μία κύστη, ο ίδιος ο μαστικός αδένας που διεγείρεται από τις ορμονικές αλλαγές, κάποιο καλοήθες ογκίδιο όπως το ιναδένωμα ή ακόμα και πήγμα αίματος. Παρόλα αυτά κάθε ογκίδιο θα πρέπει να εκτιμάται από τον ειδικό.

  2. Πόσο συχνά συστήνεται η αυτοεξέταση των μαστών;

  Αυτό που συστήνεται διεθνώς είναι η αυτοεξέταση των μαστών μία φορά το μήνα, ούτως ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν τον μαστό τους και να αναγνωρίζουν άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή. Παρόλα αυτά η αυτοεξέταση προκαλεί άγχος σε κάποιες γυναίκες. Η συζήτηση με τον χειρουργό μαστού θα καταδείξει τον καλύτερο τρόπο για να έχουμε προληπτικό έλεγχο χωρίς την αύξηση του άγχους.

  3. Είναι ο καρκίνος του μαστού κληρονομικός;

  Σε κάποιες περιπτώσεις είναι. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με μεγάλη συχνότητα με καρκίνο του μαστού, καρκίνο των ωοθηκών και του προστάτη τότε μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των γυναικών που φέρουν τα γονίδια BRCA1 και BRCA2 . Η λήψη του ιστορικού από τον ειδικό ιατρό θα αναγνωρίσει ποιες γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο από κληρονομικό καρκίνο και με τις κατάλληλες εξετάσεις θα επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος. Εν συνεχεία υπάρχουν φαρμακευτικοί και χειρουργικοί τρόποι για να μειωθεί αισθητά ο κίνδυνος νόσησης σε αυτή την κατηγορία των γυναικών.

  4. Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

  Είναι η ανώμαλη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των κυττάρων του μαστικού αδένα, που φυσιολογικά δεν αναπτύσσονται ούτε πολλαπλασιάζονται. Αυτό οδηγεί στην δημιουργία όγκων και οι όγκοι αυτοί έχουν την ικανότητα να δίνουν μεταστάσεις.

  5. Τι προκαλεί καρκίνο του μαστού;

  Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε απόλυτα. Παρόλα αυτά υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την νόσο όπως, το γυναικείο φύλο, η αύξηση της ηλικίας, γενετικοί παράγοντες, οικογενειακό και ατομικό ιστορικό, η παχυσαρκία, η χρήση ορμονών και διάφοροι διαιτητικοί παράγοντες.

  6. Ποιος είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του μαστού;

  Είναι το διηθητικό καρκίνωμα των πόρων. Αφορά το 80% των διηθητικών μορφών. Ο καρκίνος αρχίζει από τους γαλακτοφόρους πόρους, διασπά το τοίχωμα των πόρων και διηθεί την λιπώδη ιστό του μαστού.

  7. Τι είναι η μετάσταση;

  Η εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος λέγεται μετάσταση.

  8. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου της νόσου για της γυναίκες;

  Παράγοντες κινδύνου αυξημένης νόσησης είναι: η πρώιμη εμμηναρχή, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία, η μη τεκνοποίηση, η παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση. Έχοντας κάποια γυναίκα κάποιο από τους παραπάνω παράγοντες σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα νοσήσει. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες γυναίκες με παράγοντες κινδύνου δεν αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού.

  9. Αιμορραγική εκροή από τη θηλή μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνο του μαστού;

  Γενικά η εκροή υγρών από τη θηλή πρέπει να αξιολογείται από τον ειδικό χειρουργό. Συνήθως είναι καλοήθης καταστάσεις αλλά μπορεί και να υποκρύπτεται σε κάποιες περιπτώσεις και καρκίνος.

  10. Τι ποσοστό γυναικών ψηλαφά κάτι στο μαστό τους κατά την διάρκεια της ζωής τους;

  Περίπου 40% των γυναικών θα ανακαλύψουν ένα ογκίδιο στους μαστούς τους στην διάρκεια της ζωής τους. Ευτυχώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για καλοήθεις καταστάσεις. Παρόλα αυτά οποιοδήποτε ογκίδιο ή αλλαγή στους μαστούς πρέπει να εκτιμάται από τον ιατρό άμεσα.

  11. Ποια είναι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνο του μαστού στις γυναίκες;

  Μία στις 8 γυναίκες που θα ζήσουν μέχρι την ηλικία των 85 ετών, θα αναπτύξουν σε κάποιο στάδιο της ζωής τους την νόσο.

  12. Ο πόνος στο μαστό θεωρείται σύμπτωμα της νόσου;

  Ο πόνος στο μαστό μπορεί να είναι σύμπτωμα της νόσου αλλά συνήθως ο καρκίνος του μαστού δεν προκαλεί πόνο.

  13. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα καρκίνου του μαστού;

  Συχνά η νόσος δεν εμφανίζει συμπτώματα και για τον λόγο αυτό έχει αξία ο προληπτικός έλεγχος για να ανακαλύψουμε την νόσο στα αρχικά και πλήρως θεραπεύσιμα στάδια. Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου είναι:

  i. Μία ανώδυνη μάζα στο μαστό.

  ii. Αλλαγές στο σχήμα και στο μέγεθος του μαστού.

  iii. Πρήξιμο της μασχάλης.

  iv. Ψηλαφητό ογκίδιο στην μασχάλη.

  v. Αλλαγές στην θηλή και εκροή από την θηλή.

  vi. Πόνος στο μαστό.

  vii. Εισοχή δέρματος του μαστού.

  viii. Εισοχή θηλής.

  ix. Δέρμα με όψη φλοιού πορτοκαλιού.

  Όλα τα παραπάνω απαιτούν άμεση εκτίμηση από τον ειδικό χειρουργό μαστού.

  14. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τον καρκίνο του μαστού;

  Δυστυχώς δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Σε γενικές γραμμές ένας υγιεινός τρόπος ζωής που συμπεριλαμβάνει υγιεινή διατροφή, άσκηση και απώλεια βάρους βοηθά στην αποφυγή της νόσου. Το καλύτερο όλων όμως είναι ο σχολαστικός προληπτικός έλεγχος που οδηγεί στην πρώιμη διάγνωση.

  15. Πόσο συχνά μία γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται σε μαστογραφία;

  Η Αμερικανική εταιρεία για τον καρκίνο «American Cancer Society» συστήνει ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο για τις γυναίκες 40 ετών και πάνω και όσο καιρό είναι σε καλή κατάσταση υγείας. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας με τον οποίο και εμείς συμφωνούμε και συστήνουμε. Σε κάποιες γυναίκες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι δυνατόν ο ετήσιος έλεγχος να ξεκινάει και νωρίτερα. Η Αμερικανική εταιρεία για τον καρκίνο συστήνει επίσης κλινικό έλεγχο (ψηλάφηση μαστών) μία φορά κάθε 3 έτη για τις ηλικίες 20 έως 40 και κάθε έτος μετά τα 40 έτη.

  Leave a reply →