• 12 ΟΚΤ 16
  • 0

  Ραγάδα δακτυλίου

  Ραγάδα δακτυλίουΣυντάκτης: Παύλος Γρηγοριάδης, Γενικός Χειρουργός

  Η πιο συχνή αιτία της ραγάδας είναι η διέλευση ογκωδών και σκληρών κοπράνων που προκαλούν μηχανική ρήξη του πρωκτοδέρματος.

  Άλλες σπανιότερες αιτίες είναι οι παρατεταμένες διάρροιες, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

  Στην πλειοψηφία τους οι μηχανικές ρήξεις επουλώνονται γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα.

  Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις που συνυπάρχει υπερτροφία του έσω σφιγκτήρα με συνεπακόλουθη αλλοιωμένη αιμάτωση της περιοχής, η ρήξη αυτή δεν μπορεί να επουλωθεί και εξελίσσεται στη χρονία ραγάδα που μπορεί να βαθύνει τόσο ώστε να αποκαλύψει τους υποκείμενους σφιγκτήρες.

  Το κύριο σύμπτωμα είναι ο οξύς πόνος που εμφανίζεται σε κάθε αφόδευση και είναι τόσο οξύς και παρατεταμένος όσο βαθύτερη είναι η ραγάδα. Ενίοτε μπορεί να εμφανισθεί και αιμορραγία καθώς και μια συνοδός αιμορροΐδα, κάτω από το έξω όριο της ραγάδας.

  Η τεχνική που εφαρμόζουμε για την αντιμετώπισή της, με σχεδόν απόλυτη επιτυχία, χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα, την άμεση αποτελεσματικότητα, τη μηδενική, σχεδόν, νοσηρότητα και το χαμηλό κόστος.

  Πρόκειται για την τεχνική της τροποποιημένης, έσω- πλάγιας σφιγκτηροτομής, η οποία στην ουσία αποκαθιστά τη φυσιολογική διασταλτικότητα και λειτουργία του πρωκτού μέσω της μερικής διατομής του,υπερτροφικού και υπερτονικού, έσω σφιγκτήρα.

  Η διάρκεια της επέμβασης, κατά μέσο όρο, δεν ξεπερνά τα δεκαπέντε λεπτά, γίνεται κατά κανόνα υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μετά από μια ώρα περίπου.

  Επιτυγχάνεται άμεση υποχώρηση κάθε επώδυνης συμπτωματολογίας και επάνοδος σε φυσιολογική δραστηριότητα την επομένη ημέρα της επέμβασης.

  Οι επιπλοκές της επέμβασης είναι σπανιότατες (< 0,1% ) και ήσσονος σημασίας και αφορούν σε διαπύηση της χειρουργικής τομής, σε ιατρογενές συρίγγιο και σε αποτυχία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ραγάδας.

  Όλες οι επιπλοκές αντιμετωπίζονται εύκολα, είτε με συντηρητική αγωγή, είτε με άμεση επαναληπτική χειρουργική επέμβαση, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

  Leave a reply →