• 12 ΟΚΤ 16
  • 0
  Πρόληψη του καρκίνου του μαστού

  Πρόληψη του καρκίνου του μαστού

  Προληπτικός έλεγχος και Επανέλεγχος

  Πρόληψη του καρκίνου του μαστούΣυντάκτης: Παύλος Γρηγοριάδης, Γενικός Χειρουργός

  Στο χειρουργικό κέντρο Θεσσαλονίκης ακολουθούνται τα πιο επικαιροποιημένα πρωτόκολλα τόσο για τον έλεγχο των γυναικών μέσω μαστογραφιών, υπερήχων και εξειδικευμένων εξετάσεων, όσο και για την παρακολούθηση και επανέλεγχο των γυναικών που νόσησαν.

  Οι εξειδικευμένες εξετάσεις και παρεμβάσεις που γίνονται εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο από το ιστορικό και τα λοιπά ευρήματα, αφορούν στην μαγνητική τομογραφία των μαστών, στη κυτταρολογική εξέταση του εκκρίματος της θηλής*, στη κατευθυνόμενη βιοψία και στην ανίχνευση της γονιδιακής προδιάθεσης για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών (BRCA1 – BRCA2).

  *Η κυτταρολογική εξέταση του εκκρίματος της θηλής είναι μια χαμηλού κόστους εξέταση, τύπου PAP- test, που, επί θετικού αποτελέσματος, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.

  Σκοπός του προληπτικού ελέγχου είναι η ανεύρεση ύποπτων περιοχών που βρίσκονται σε προκαρκινωματώδες στάδιο ή σε αρχόμενο στάδιο, για την άμεση και οριστική θεραπεία, με το ελάχιστο σωματικό, ψυχολογικό και οικονομικό κόστος.

  Παράλληλα με τον προληπτικό έλεγχο, αναγνωρίζονται γυναίκες υψηλού κινδύνου νόσησης, στις οποίες με διάφορες φαρμακευτικές ή χειρουργικές παρεμβάσεις μπορούν να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

  Τέλος, στις γυναίκες που νόσησαν υπάρχει ένα πλήρες πρόγραμμα επανελέγχου κλινικό, ακτινολογικό και αιματολογικό που σε εξατομικευμένη βάση παρακολουθεί τις γυναίκες στην περίοδο μετά την θεραπεία τους.

  Leave a reply →