Παθήσεις του μαστού

stithosΟι παθήσεις του μαστού διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις.

Οι καλοήθεις παθήσεις και ανωμαλίες αποτελούν τη πλειονότητα των περιπτώσεων και στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζονται με συντηρητικές ή ελάχιστα επιθετικές πρακτικές.

Μια συνοπτική αλλά κατατοπιστική ενημέρωση γι’ αυτές τις παθήσεις και ανωμαλίες καθώς και στοιχεία ανατομίας του μαστού μπορείτε να βρείτε στο κεφάλαιο “Καλοήθεις παθήσεις του μαστού”.

Στις κακοήθεις παθήσεις αφιερώνονται τα κεφάλαια “Καρκίνος του μαστού”, “Συχνές ερωτήσεις για τον καρκίνο του μαστού”  και «Πρόληψη του καρκίνου του μαστού» στη προσπάθεια να δοθεί μια συνοπτική αλλά περιεκτική ενημέρωση γύρω από το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Ανατομία του μαστού

6d75d726474ceb02019628c96d46d56aΟ φυσιολογικός μαστός της ενήλικης γυναίκας σχηματίζεται από δύο διακριτά λειτουργικά μέρη.

Το πρώτο αφορά στην παρασκευή γάλακτος και αποτελείται από τα λοβία (3), τους γαλακτοφόρους πόρους (6) και τη θηλή (4).

Τα λοβία είναι 15-20 σε κάθε μαστό, παράγουν κατά την περίοδο του θηλασμού, γάλα και είναι συνδεδεμένα με την θηλή, το καθένα με έναν γαλακτοφόρο πόρο.

Η θηλή με τη σειρά της, πιεζόμενη κατά το θηλασμό, απελευθερώνει το γάλα.

Το δεύτερο μέρος αποτελείται από όλους τους άλλους ιστούς που σχηματίζουν και στηρίζουν τον μαστό, δηλαδή το λίπος (7), τον συνδετικό ιστό και τους μύες (2).

Ο μαστός δέχεται αίμα από δύο πηγές, την έσω μαστική αρτηρία που βρίσκεται πίσω από το στέρνο και από την οποία κάθετοι κλάδοι, αφού περάσουν ανάμεσα από τα πλευρά και τους θωρακικούς μύες, φθάνουν στο μαστό και τη μασχαλιαία αρτηρία που με τους κλάδους της επίσης αιματώνει την εξωτερική πλευρά του μαστού.

Σε παράλληλη διάταξη με τις αρτηρίες είναι τα λεμφικά αγγεία , στην διαδρομή των οποίων συναντάμε τους λεμφαδένες οι οποίοι εντοπίζονται κυρίως σε δύο θέσεις, πίσω από το στέρνο και μέσα στη μασχάλη.

Με τα παραπάνω στοιχεία μπορούν, στις παρακάτω ενότητες, να γίνουν πιο εύκολα κατανοητές η γέννηση, η μετάσταση και η θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του μαστού.