9ac2b8b2a22f1db8ef84f0d0390689f9Κήλη είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα όργανο ή λιπώδης ιστός προβάλει από ένα αδύναμο σημείο ενός μυϊκού τοιχώματος ή μιας περιτονίας. Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζονται όλες οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος.

Οι πιο συχνές κήλες είναι, η βουβωνοκήλη, η μετεγχειρητική κήλη, η ομφαλοκήλη,η μηροκήλη και η διαφραγματοκήλη.

Στη βουβωνοκήλη, έντερο, ουροδόχος κύστη ή ενδοκοιλιακό λίπος προβάλουν δια μέσου μυϊκών περιτονιών και μυών, από σημείο που υπάρχει μια φυσική αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος στη περιοχή των βουβώνων. Το 80% των κηλών είναι βουβωνοκήλες, οι οποίες είναι πιο συχνές στους άνδρες, λόγω της φυσικής ανατομικής ιδιαιτερότητας της περιοχής.

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, σε ξεχωριστή ενότητα, της τεχνικής που εφαρμόζουμε για την αποκατάστασή της.

Στην μετεγχειρητική κήλη το περιεχόμενο της κοιλιάς προβάλει από το κοιλιακό τοίχωμα σε σημείο προηγούμενης χειρουργικής τομής. Είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους, σε υπέρβαρους, σε άτομα με χαλαρό κοιλιακό τοίχωμα και σε περιπτώσεις ατόμων με χρόνιο βήχα.

Η μηροκήλη εμφανίζεται όταν περιεχόμενο της κοιλιάς προβάλει δια μέσου του τρήματος (οπής) της μηριαίας αρτηρίας, κάτω από τον βουβωνικό σύνδεσμο στη ρίζα του μηρού. Είναι πιό συχνή στις γυναίκες, ιδίως στις παχύσαρκες και στις εγκύους.

Η ομφαλοκήλη, που είναι η προβολή κοιλιακού περιεχομένου στη περιοχή του ομφαλού (αφαλού), εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες παχύσαρκες, υπερήλικες ή με πολλές εγκυμοσύνες.

Η διαφραγματοκήλη είναι μια κήλη που δεν αφορά στο κοιλιακό τοίχωμα αλλά πρόκειται για μια προβολή του στομάχου, δια μέσω του διαφράγματος, στη θωρακική κοιλότητα. Αναλύεται αρτιότερα στο κεφάλαιο των καλοηθών παθήσεων του πεπτικού συστήματος.