• 17 ΜΑΡ 17
  • 0

  Παραθυρεοειδείς

  Συντάκτες: Παύλος Γρηγοριάδης, Γενικός Χειρουργός

  Χρήστος Παπανικολάου, Γενικός Χειρουργός

  Οι παραθυρεοειδείς είναι μικροί αδένες, συνήθως τέσσερις, που βρίσκονται στην πίσω επιφάνεια του θυρεοειδή αδένα και λόγω της θέσης τους ονομάζονται έτσι. Η κύρια ορμόνη που παράγουν είναι η Λειτουργία παραθυρεοειδώνπαραθορμόνη με την οποία ρυθμίζεται στον οργανισμό η ομοιόσταση του ασβεστίου. Οι παθήσεις των παραθυρεοειδών που έχουν χειρουργικό ενδιαφέρον, είναι το αδένωμα που οφείλεται σε καλοήθη υπερπλασία και το καρκίνωμα. Οι παθήσεις αυτές προκαλούν αύξηση της παραγωγής της παραθορμόνης, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα και την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων που αποτελούν το σύνδρομο του υπερπαραθυρεοειδισμού.

  Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι μη ειδικά. Μπορεί να εκδηλωθεί μυϊκή αδυναμία, ανορεξία, ναυτία, έμετος, ακόμη και γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος και πολύ πιο σπάνια ίσως και παγκρεατίτιδα. Επιπλέον μπορεί να σχηματισθούν πέτρες στους νεφρούς (νεφρολιθίαση), κατάσταση που που εκδηλώνεται με κολικό νεφρού, να εμφανισθούν πόνοι στα οστά, οστεοπόρωση,αυτόματα κατάγματα ή και νευρωσικές και ψυχωσικές εκδηλώσεις.

  Η διάγνωση γίνεται με εξέταση αίματος, όπου διαπιστώνεται η αυξημένη τιμή ασβεστίου (υπερασβεστιαιμία) αλλά και με ορμονολογική εξέταση που προσδιορίζει τα αυξημένα επίπεδα της παραθορμόνης στο αίμα. Έτσι τίθεται και η σφραγίδα της διάγνωσης του υπερπαραθυρεοειδισμού,

  Μπορεί να ακολουθήσουν απλές ακτινογραφίες που παρουσιάζουν ειδικά ευρήματα στα οστά, υπερηχογράφημα, σπινθηρογράφημα τραχήλου με ειδικό ισότοπο (Sestamibi), αξονική ή και μαγνητική τομογραφία. Οι τελευταίες εξετάσεις βοηθούν στην εντόπιση του παθολογικού αδένα ή αδένων.

  Η θεραπεία είναι χειρουργική. Με μικρή τομή στον τράχηλο αφαιρείται ο πάσχων ή οι πάσχοντες αδένες.Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα του χειρουργείου.

  Οι επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης είναι σχετικά λίγες και αφορούν κυρίως στην τρώση του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου, με συνεπακόλουθα προβλήματα φώνησης, κατά κανόνα ανατάξιμα.

  Leave a reply →