• 12 ΟΚΤ 16
  • 0

  Κύστεις Μαστών

  κύστειςΣυντάκτης: Παύλος Γρηγοριάδης, Γενικός Χειρουργός

  Οι κύστεις είναι καλοήθεις σχηματισμοί πλήρεις υγρού που παρουσιάζονται, κατά κανόνα, στις προ – εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και με μεγαλύτερη συχνότητα σε αυτές που έχουν κάνει ή κάνουν χρήση ορμονικών σκευασμάτων, συνήθως δε υποστρέφονται μετά την εμμηνόπαυση.

  Συχνά συνυπάρχουν στο πλαίσιο των ινοκυστικών αλλοιώσεων του μαστού.

  Προέρχονται από τον εκφυλισμό των λοβίων ή τμημάτων τους και συχνά επικοινωνούν με τη θηλή μέσω των γαλακτοφόρων πόρων.

  Δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση των κύστεων με αυξημένα ποσοστά καρκίνου του μαστού, εκτός από τις περιπτώσεις που η κυτταρολογική εξέταση του υγρού τους αναδείξει κυτταρικές ατυπίες ή αιματηρό περιεχόμενο.

  Γίνονται αντιληπτές είτε κατά τη ψηλάφηση, σαν κινητές μάζες ομαλού περιγράμματος και ελαστικής σύστασης, είτε με το υπερηχογράφημα, το δε μέγεθός τους κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά ως αρκετά εκατοστά.

  Συνήθως δεν προτείνεται καμία αντιμετώπιση, εκτός από τις λίγες περιπτώσεις όπου υποκειμενικά συμπτώματα όπως ο πόνος ή η δυσμορφία του μαστού, επιβάλουν την παρακέντηση ή την εξαίρεσή τους.

  Στις περιπτώσεις που η κλινική εξέταση και κυρίως το υπερηχογράφημα, θέσουν την υπόνοια κακοήθειας, τότε συνιστάται άμεση εξαίρεση και ιστοπαθολογική εκτίμηση.

  Leave a reply →