• 12 ΟΚΤ 16
  • 0

  Κύστη κόκκυγος ή Δερμοειδής κύστη

  Συντάκτης: Παύλος Γρηγοριάδης, Γενικός Χειρουργός

  Η κύστη κόκκυγα ή δερμοειδής κύστη ή τριχοφωλεακό συρίγγιο ή κοκκυγικό συρίγγιο είναι μία πάθηση που αφορά σε μεγάλο ποσοστό του εφηβικού, νεανικού πληθυσμού.Κύστη κόκκυγα 1

  Η επιμόλυνση της περιοχής, μέσω των επιφανειακών οπών πυ δημιουργούνται με τον καιρό, προκαλεί το κοκκυγικό απόστημα, το οποίο άλλοτε εκτονώνεται αυτόματα, συχνότερα όμως χρειάζεται χειρουργική διάνοιξη.

  Από πολλούς, ακόμα και σήμερα θεωρείται ότι δημιουργείται από την απόπτωση και εγκλωβισμό των τοπικών τριχών, κάτω από το δέρμα της μεσογλουτιαίας ραφής.

  Εμείς, πριν από το 1993, με ιστολογικές εξετάσεις των εξαιρεθέντων κυστών τεκμηριώσαμε την δερμοειδή και συγγενή φύση της πάθησης. Πρόκειται δηλαδή για μία, εκ γενετής, κατά κάποιο τρόπο, αναδίπλωση του δέρματος, κάτω από το δέρμα της μεσογλουτιαίας ραφής. Η συσσώρευση των τριχών μέσα της, προέρχεται από την απόπτωση των τριχών που η ίδια παράγει.

  Με αυτό το δεδομένο και και με κίνητρο την αποφυγή της υψηλής νοσηρότητας αλλά και την υψηλή τάση υποτροπής των συνήθων μεθόδων αντιμετώπισης, αναπτύξαμε την μέθοδο της μαρσιποποίησης της κύστης.

  WP_000131

  Εικόνα την ημέρα της επέμβασης της κύστης.

  Η τεχνική δεν είναι τίποτε άλλο από μια απλή διάνοιξη της κύστης και των πιθανών συριγγίων της και ακολουθείται από συνεχή φροντίδα ώστε τα διανοιχθέντα στοιχεία να παραμείνουν ανοικτά, μέχρι την τελική συρρίκνωσή τους και την επικάλυψή τους από υγιή επιδερμίδα.

  Η τεχνική της μαρσιποποίησης που εφαρμόζουμε για τη κύστη κόκκυγος εδώ και είκοσι χρόνια, μας έχει ανταμείψει με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, τα οποία και έχουμε ανακοινώσει.

  WP_000126

  Δεκαπέντε ημέρες μετά η διαδικασία επούλωσης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

  Χαρακτηρίζεται από την απλότητα, την άμεση αποτελεσματικότητα, την απουσία πόνου και το πολύ χαμηλό ποσοστό υποτροπών (< 1,5%).

  Δεν απαιτείται σε καμία περίπτωση νοσηλεία και το συγκριτικό συνολικό κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των άλλων μεθόδων.

  Η διάρκεια της επέμβασης, κατά μέσο όρο, δεν ξεπερνά τα δεκαπέντε λεπτά, γίνεται κατά κανόνα υπό τοπική αναισθησία, σε συνδυασμό με ελαφρά μέθη και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μετά από μια ώρα περίπου και στις φυσιολογικές του δραστηριότητες την ίδια ή την επομένη ημέρα.

  Leave a reply →