• 03 ΙΑΝ 17
  • 0

  Χολολιθίαση

  Συντάκτης: Παύλος Γρηγοριάδης, Γενικός Χειρουργός

  Χολολιθίαση είναι η παρουσία λίθων στον αυλό της χοληδόχου κύστης. Πρόκειται για συχνή πάθηση, αφού πάσχει το 10% του πληθυσμού, περίπου.

  Οι λίθοι σχηματίζονται σχεδόν πάντοτε εντός της χοληδόχου κύστης και σπανιότατα στα ενδο- ή εξωηπατικά χοληφόρα. Ωστόσο οι λίθοι μπορούν στη συνέχεια να μετακινηθούν στα χοληφόρα αγγεία chololithiasi-1φράζοντάς τα.

  Σημαντική αιτία για τη δημιουργία χολόλιθων αποτελεί παρατεταμένη παραμονή της χολής στη χοληδόχο κύστη, πράγμα που μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη κινητικότητα των τοιχωμάτων της χοληδόχου κύστης (ανεπαρκείς συσπάσεις ή μειωμένη συχνότητα αυτών).

  Σημαντικότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:

  -Το οικογενειακό ιστορικό (συγγενείς με χολολιθίαση)

  -Το γυναικείο φύλο

  -Η ηλικία

  -Η παχυσαρκία

  -Η δίαιτα πλούσια σε θερμίδες, σάκχαρα, λίπη και χοληστερόλη [10]

  -Η ταχεία απώλεια βάρους (π.χ. μετά από χειρουργείο ή από αυστηρή δίαιτα)

  -Φάρμακα (Κυρίως αντισυλληπτικά, αντιλιπιδαιμικά, σωματοστατίνες)

  -Ασθένειες όπως κυστική ίνωση, νόσος του Crohn, ενδοκρινείς όγκοι παγκρέατος, κακώσεις σπονδυλικής στήλης

  -Μεταβολικά νοσήματα (π.χ. υπερλιπιδαιμίες, σακχαρώδης διαβήτης)

  Πιθανές επιπλοκές τις χολολιθίασης είναι οι παρακάτω παθήσεις:chololithiasi2

  -Κολικός χοληδόχου κύστεως

  -Χολοκυστίτιδα και εμπύημα χοληδόχου κύστης

  -Χοληδοχολιθίαση

  -Χολαγγειίτιδα

  -Παγκρεατίτιδα

  -Καρκίνος χοληδόχου κύστης

  -Ύδρωμα ή βλεννοκήλη της χοληδόχου κύστης

  -Ρήξη χοληδόχου κύστης

  Σε περίπτωση επιπλοκής ένα από τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο πόνος. Σε περίπτωση χολοκυστίτιδας ο πόνος συνήθως εμφανίζεται στο δεξιό υποχόνδριο (πάνω δεξιά κοιλία) ή στο επιγάστριο, είναι οξύς και μπορεί να υπάρξει αντανάκλαση του πόνου στον δεξί ώμο ή στη μέση.

  Ο πυρετός είναι και αυτός συχνό σύμπτωμα λόγω της φλεγμονώδους φύσης των επιπλοκών της χολολιθίασης.

  Ο ίκτερος εμφανίζεται στους ασθενείς όταν υπάρχει χολόσταση. Η χολόσταση μπορεί να προκληθεί λόγω απόφραξης των χοληφόρων από τους λίθους ή από φλεγμονή.

  Η διάγνωση της χολολιθίασης γίνεται είτε στα πλαίσια ενός προληπτικού ελέγχου, σε ασυμπchololithisi3τωματικούς ασθενείς, είτε με αφορμή συμπτωμάτων σε περίπτωση των επιπλοκών που προαναφέρθηκαν, μέσω εργαστηριακών – απεικονιστικών εξετάσεων και της κλινικής εξέτασης από τον θεράποντα ιατρό.

  Η θεραπεία, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές, είναι η χειρουργική εξαίρεση της χοληδόχου κύστης, που γίνεται είτε λαπαροσκοπικά είτε, σε περιπτώσεις που η λαπαροσκοπική μέθοδος κρίνεται ως ανασφαλής για τον ασθενή, με ανοικτή επέμβαση.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις ο/η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την επομένη του χειρουργείου και στην κανονική του δραστηριότητα σε λίγες ημέρες.

  Leave a reply →