• 12 ΟΚΤ 16
  • 0

  Διαταραχές και παθήσεις της θηλής

  13eccbb1594c00bd25cbb635ea25f7dbΣυντάκτης: Παύλος Γρηγοριάδης, Γενικός Χειρουργός

  Οι διαταραχές και παθήσεις της θηλής είναι κάποιες από τις συχνές αιτίες που μια γυναίκα απευθύνεται στο γιατρό.

  Αφορούν σε μια πλειάδα περιπτώσεων και οι πιο συνήθεις εκδηλώσεις τους είναι η εισολκή της θηλής (θηλή τραβηγμένη προς τα μέσα ) και η έκκριση υγρού από τη θηλή.

  Οι κύριες αιτίες που προκαλούν αυτές τις διαταραχές είναι η εκτασία των γαλακτοφόρων πόρων και η περιπορική μαστίτις, τα θηλώματα των πόρων, ορμονικές διαταραχές και ο καρκίνος του μαστού.

  Η περιπορική μαστίτιδα (μόλυνση και φλεγμονή των γαλακτοφόρων πόρων ) δημιουργείται σε έδαφος εκτασίας των πόρων και στη περίπτωση που εξελίσσεται σε χρονία, προκαλεί εισολκή της θηλής. Εάν συνοδεύεται από απόστημα υπάρχει περίπτωση έκκρισης πύου από τη θηλή.

  Τα θηλώματα των πόρων είναι καλοήθεις σχηματισμοί που, εάν είναι κοντά στη θηλή μπορούν να προκαλέσουν αιματηρή έκκριση από αυτήν. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να εντοπίζονται και να εξαιρούνται γιατί είναι επί της ουσίας προκαρκινωματώδεις σχηματισμοί.

  Γαλακτόρροια σε περιόδους άσχετες με εγκυμοσύνη και θηλασμό κατά κανόνα οφείλεται σε ανωμαλία έκκρισης της προλακτίνης και πρέπει να υποβάλλεται σε ενδοκρινολογικό έλεγχο.

  Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει εισολκή της θηλής και αιματηρή έκκριση, στην δε νόσο του Paget που είναι ουσιαστικά μια διασπορά ενός in situ καρκινώματος των πόρων στην επιφάνεια της θηλής, έχουμε την εμφάνιση ενός είδους εκζέματος.

  Leave a reply →